Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet doorzoekingen in belastingfraude met e-commerce 

De FIOD heeft op 11 oktober doorzoekingen gedaan in twee woningen en een bedrijfspand in de Kop van Noord-Holland en de gemeente Haarlemmermeer. Twee mannen van 54 en 28 jaar worden verdacht van het ontduiken van invoerrechten en omzetbelasting voor een bedrag van 690.000 euro. Beiden zijn niet aangehouden. Wel is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en bankrekeningen.

De verdachten voerden als douane-expediteur via hun onderneming goederen in vanuit Azië. Bij de belastingaangifte over de invoer hebben de mannen vermoedelijk vergunningen van andere bedrijven misbruikt om zo zelf geen omzetbelasting te betalen. Die bedrijven waren niet op de hoogte dat ten onrechte gebruik werd gemaakt van hun vergunning. Hierdoor is in het geheel geen omzetbelasting geheven bij de invoer, blijven de goederen onder de radar en bestaat er een grote kans dat er ook geen omzetbelasting betaald wordt over de uiteindelijke verkoop. Daarnaast hebben beide mannen vermoedelijk een aantal onjuiste douaneaangiften gedaan, waardoor geen invoerrechten zijn afgedragen.

Aanpak fraude met e-commerce
Steeds meer goederen en diensten worden online verkocht en komen vaak uit het buitenland. Daarmee neemt e-commerce een steeds prominentere plaats in onze samenleving in. Uit controles van de Douane en de Belastingdienst alsmede uit diverse berichten vanuit het buitenland blijkt dat deze handel gevoelig is voor fraude, met name op het terrein van het bewust omzeilen van de omzetbelasting en invoerrechten. Deze fraude zorgt ervoor dat producten goedkoop kunnen worden aangeboden, goedkoper dan door bedrijven die wel belasting betalen. Dit is concurrentievervalsing. De Douane, de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket besteden hier gezamenlijk aandacht aan.

Voor inlichtingen: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :