Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

FIOD doet aanhoudingen op verdenking van illegale sigarettenhandel en witwassen

Op donderdag 15 december 2016 heeft de FIOD drie mannen uit Nederland en Noord-Ierland aangehouden en in verzekering gesteld. Zij worden verdacht van het op grote schaal smokkelen van illegale sigaretten vanuit Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en Noord-Ierland en van witwassen van geld. De FIOD heeft in Etten Leur en Rotterdam doorzoekingen gedaan in een woning, een hotelkamer, een bedrijfspand en een vrachtwagencabine. Daarbij is beslag gelegd op ruim 287.000 euro contant geld en administratie.

De drie verdachten maken waarschijnlijk deel uit van een criminele organisatie, die in het Verenigd Koninkrijk en Nederland opereert. De accijnzen in het Verenigd Koninkrijk zijn bijna anderhalf keer zo hoog als in Nederland, dus het is lucratief om sigaretten naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Criminele organisaties betalen geen accijnzen en geen BTW over de gesmokkelde sigaretten. Vaak wordt het crimineel verdiende geld gebruikt voor de financiering van andere ondermijnende activiteiten.

Gelijktijdig hebben de Noord-Ierse autoriteiten doorzoekingen gedaan in drie woningen en een bedrijf in Armagh and Tyrone in Noord-Ierland. Daarbij is beslag gelegd op 30 kilo tabak, 50.000 sigaretten, 30.000 euro en 2 auto’s.

Samen met het Functioneel Parket, Europol, de Nederlandse Douane en buitenlandse opsporingsdiensten treedt de FIOD op tegen nationaal en internationaal opererende criminele organisaties die illegale sigaretten produceren en verhandelen.

Categorie :