Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

FIOD doet aanhouding in witwasonderzoek met verzekeringsproduct

De FIOD heeft op 20 februari een doorzoeking gedaan in een woning in de regio Eindhoven. Een man en zijn vrouw worden verdacht van witwassen van ruim 700.000 euro. De man is aangehouden.

De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. Het vermoeden is dat het echtpaar crimineel geld op een bankrekening in het buitenland heeft gezet. Op advies van de bank is de spaarrekening in 2009 omgezet in een verzekeringsproduct. Door de omzetting van het spaartegoed in een verzekeringsproduct kon - tot 2016 - vermogen in het buitenland buiten het zicht van de Nederlandse fiscus worden gehouden. Vanaf 1 januari 2016 wordt de Nederlandse belastingdienst ook geïnformeerd over door Nederlanders in het buitenland aangehouden verzekeringsproducten.

België
De Nederlandse fiscus ontving informatie vanuit België dat het echtpaar in 2015 op verschillende dagen in totaal ruim 700.000 euro aan contanten bij de bank had opgenomen. Het is onduidelijk wat de herkomst van dit geld is. Uit gegevens van de Belastingdienst blijkt in ieder geval dat verdachten over de jaren 2005 tot en met 2015 dit vermogen niet hebben opgegeven..

Strafrechtelijke onderzoek
De FIOD wil met het onderzoek duidelijkheid krijgen wat de herkomst van het geld is. Uitgesloten moet worden dat de gelden uit misdaad verkregen zijn. Voorkomen moet worden dat crimineel verdiende gelden worden witgewassen en kunnen worden gebruikt alsof ze legaal verkregen zijn. In de huidige aanpak van verhuld vermogen in het buitenland kunnen belastingplichtigen, die hun buitenlands vermogen niet aangeven, rekenen op een harde aanpak.  Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 – 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina