Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Drie mannen aangehouden voor verdenking van oplichting van 1,5 miljoen euro

De FIOD heeft op maandag 3 juni twee verdachten aangehouden en een pand doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek. Ook is een verdachte in België aangehouden. De mannen (61, 67 en 73) worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift. De 73-jarige man wordt ook verdacht van het onttrekken van geld in het zicht van een faillissement. Tijdens de doorzoeking in een woning is beslag gelegd op digitale gegevensdragers.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na aangifte door de curator. Het inmiddels failliete bedrijf, waar de drie verdachten op verschillende manieren aan gelieerd waren, hield zich bezig met de ontwikkeling en productie van zogenaamd innovatieve verwarmingspanelen.

Een groep investeerders, dat zich toelegt op duurzame technologie, werd vermoedelijk opgelicht door te investeren in de failliete onderneming. De drie verdachten bekleedden volgens het onderzoeksteam elk hun eigen rol. De 61-jarige man presenteerde zich als commercieel directeur en de 73-jarige man als aandeelhouder en bestuurder. De 67-jarige man werd bij de investeerders als wetenschapper en uitvinder geïntroduceerd, maar vermoedelijk bediende hij zich ten onrechte van de titel doctor. De verdachten deden het voorkomen dat bij de productie van de warmtepanelen gebruik zou worden gemaakt van een gepatenteerde innovatieve technologie waarvan de rechten in handen zouden zijn van de onderneming. Bij het overhalen van de investeerders werd vermoedelijk ook gebruik gemaakt van meerdere valse of vervalste stukken, waaronder het recept van de gepatenteerde innovatieve technologie.

Om de panelen in de markt te zetten was volgens het onderzoeksteam een kapitaalinjectie nodig. De 73-jarige man en de investeerders zouden elk één miljoen euro in de onderneming steken. Echter, na de overboeking van één miljoen euro door de investeerders kwamen er verschillende zaken aan het licht. De 73-jarige had de door hem toegezegde één miljoen euro niet overgemaakt. Ook onttrok hij vermoedelijk 500.00 euro aan de gezamenlijke onderneming, waardoor uiteindelijk de onderneming failliet is gegaan. De verwarmingspanelen waren waarschijnlijk door een ander bedrijf geleverd en de innovatieve technologie vertoonde veel overeenkomsten met een reeds bestaand product.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Voor persvragen: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
Fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :