Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Drie aanhoudingen voor fraude met COVID-steunmaatregelen

Gisteren heeft de FIOD drie verdachten in Spijkenisse aangehouden. Het gaat om twee vrouwen (41 en 21 jaar) en een 41-jarige man. Een 60-jarige vrouw wordt eveneens verdacht, maar is niet aangehouden. De verdenking is dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrift en witwassen. Er is beslag gelegd mobiele telefoons en tablets.

Na aangiften van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat drie verdachten zich voordeden als intermediair die namens verschillende bestaande bedrijven valse aanvragen voor TOGS en Tozo deden. De betreffende bedrijven waren hiervan niet op de hoogte.

In de periode eind april tot en met begin oktober 2020 zijn vermoedelijk ten onrechte ruim 50 aanvragen TOGS bij RVO en zes aanvragen Tozo bij hun woongemeente ingediend. Uiteindelijk zijn vijf TOGS- en twee Tozo-aanvragen goedgekeurd, waarmee ruim 30 duizend euro op de bankrekeningen van verdachten is overgemaakt. Het ontvangen geld is gebruikt voor afbetaling van schulden en online gokken.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

TOGS- en Tozoregeling
De Tegemoetkoming ondernemers getroffen sectoren COVID-19 (TOGS) was een regeling waarbij door Covid-maatregelen gedupeerde ondernemingen in bepaalde sectoren in de periode 16 maart tot en met 30 juni 2020 een tegemoetkoming van vierduizend euro kon worden aangevraagd bij het RVO.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers, waaronder zzp’ers, die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. Tozo kan aangevraagd worden bij de gemeente. Vermoeden van fraude kan worden gemeld bij de uitkerende gemeente.

Optreden tegen misbruik coronacrisis
De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. De Coronacrisis gebruiken door misbruik te maken van gemeenschapsgeld is onacceptabel en veroorzaakt maatschappelijke schade. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen en terugbetalen hiervan.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina