Drie aanhoudingen vanwege belastingfraude en witwassen
De FIOD heeft op maandag 28 november drie verdachten aangehouden. Een 60-jarige man en 53-jarige vrouw uit de gemeente Lingewaard en een 38-jarige man uit Deventer zijn meegenomen voor verhoor. De mannen worden verdacht van belastingfraude en witwassen, de vrouw van witwassen. Er zijn doorzoekingen verricht op de woonadressen in gemeente Lingewaard en Deventer. Er is beslag gelegd op vier auto's, contant geld, sieraden, digitale en fysieke administratie en digitale gegevensdragers.
Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een melding van de Belastingdienst van btw-fraude. De 60-jarige man was betrokken bij het doen van gefingeerde aangiftes omzetbelasting door in totaal 17 vennootschappen. Bij een aantal van de vennootschappen was geen administratie bekend en was geen bedrijfsactiviteiten vastgesteld. Ook werd op verzoeken vanuit de Belastingdienst door de vennootschappen niet gereageerd. Bij de fraude werd vermoedelijk gebruik gemaakt van meerdere katvangers.
Het onderzoeksteam denkt dat de onterechte teruggaven omzetbelasting bij de man uit de gemeente Lingewaard terecht zijn gekomen. Het exacte nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken, maar wordt geschat op 539.024 euro. Uit onderzoek blijkt verder dat deze man geen zichtbaar inkomen of bezit heeft, maar dat hij riant leeft en in luxe auto’s rijdt.
Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Belastingfraude kan systeem ondermijnen
De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers, bedrijven en zeker ook belastingadviseurs juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Daarnaast wil de overheid de gelden afpakken die met misdaad verdiend zijn omdat misdaad niet mag lonen.
Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261