Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Drie aanhoudingen in onderzoek naar omzeiling sanctiewetgeving

Op 9 januari zijn twee mannen (56 en 57) uit Diemen en Den Haag en een 54-jarige vrouw uit Den Haag aangehouden. Zij worden verdacht van het omzeilen en overtreden van de sanctiewetgeving tegen Rusland door deel uit te maken van een internationaal smokkelnetwerk.

De verdenking is dat zij, in strijd met de handelsbeperkingen, als gevolg van de sanctiemaatregelen, technologische en laboratorium goederen aan Rusland zouden hebben geleverd die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, gegevensdragers en op de bankrekening.

In 2017 is een bedrijf opgericht voor het importeren, exporteren en verkopen van onder andere laboratorium-, elektrische- en elektronische goederen. Het bedrijf kocht goederen in Europa in en liet dit via landen in Oost-Europa naar Rusland vervoeren. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart na verschillende meldingen

De twee verdachte mannen waren beiden bestuurders van het bedrijf ten tijde dat de sanctiewetgeving van kracht was. Momenteel is een man uit Rusland bestuurder en enig aandeelhouder. De aangehouden vrouw was vermoedelijk ook betrokken bij de omzeiling en verrichte werkzaamheden voor het verdachte bedrijf.

Gelijktijdig met Nederland vonden voor dit onderzoek ook doorzoekingen en verhoren plaats in Duitsland, Letland, Litouwen en Canada. Eurojust en Europol hebben ondersteuning verleend.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Overtreding sanctieregelingen strafbaar

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.  

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl 

Categorie :