Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Drie aanhoudingen in onderzoek naar omkoping

Op 29 november heeft de FIOD drie mannen (47, 52 en 68) uit Oegstgeest, Rijnsburg en Vlaardingen aangehouden. Verdenkingen in dit onderzoek zijn omkoping, valsheid in geschrift en witwassen. Een woning in Oegstgeest en in Vlaardingen en een bedrijfspand in Barendrecht is doorzocht, daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, diverse bankrekeningen en vermogensobjecten waaronder een auto en scooter.

Na onder andere een melding van de FIU is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart. Het vermoeden is dat de drie mannen via een constructie afspraken maakten en betalingen regelden. De verdenking is dat een handelsbedrijf jarenlang orders heeft binnengehaald met voorkennis van het budget van een olieopslagbedrijf, waardoor er sprake kon zijn van overpricing. Dit werd waarschijnlijk mogelijk gemaakt door de 68-jarige verdachte, werkzaam voor dat olieopslagbedrijf, die desgevraagd aan het handelsbedrijf doorgaf welke prijs geoffreerd kon worden. In ruil voor deze informatie mocht hij een percentage van de prijs, via zijn eigen onderneming, aan het handelsbedrijf factureren als 'consultancykosten' ten koste van het olieopslagbedrijf waarvoor hij werkte. Via diverse omwegen werden deze facturen betaald.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak corruptie prioriteit

Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.

Ter informatie!  Melden van ongebruikelijke transacties

De FIU-Nederland (FIU) is de instantie waar onder meer banken, accountants, belastingadviseurs en trustkantoren ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een ongebruikelijke transactie als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Verdachte transacties die mogelijk te relateren zijn aan corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Contact

Heeft u kennis van soortgelijke afspraken of concrete vermoedens dat er mogelijk sprake is van belangenverstrengeling en omkoping? Wilt u hierover spreken bij de FIOD onder de onder voorwaarde dat uw naam en die van uw bedrijf NIET naar voren komt in een (straf)dossier? Dan kunt u contact opnemen met de human intelligence afdeling van het Team Criminele Inlichtingen van de FIOD, te bereiken onder telefoonnummer: 0031-(0)88 155 16 61 (24/7 bereikbaar).

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :