Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Drie Aanhoudingen in onderzoek naar belastingfraude en oplichting

De FIOD heeft op maandag 15 mei 2023 drie mensen aangehouden en twee doorzoekingen verricht. Een 43-jarige vrouw en 51-jarige man uit de gemeente Altena en een 55-jarige man uit de gemeente Goeree-Overflakkee zijn aangehouden. Het drietal en het bedrijf waar zij werkzaam zijn worden verdacht van omzetbelastingfraude en oplichting. Tijdens de doorzoekingen in een woning en bedrijfspand in de gemeentes Westland en Altena is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een signaal van de Belastingdienst. De onderneming is actief in de handel van bloemen en planten. Vermoedelijk hebben de verdachten meerdere jaren te grote bedragen omzetbelasting teruggevorderd. Het geschatte nadeel voor de schatkist is 1,2 miljoen euro.

Het drietal wordt ook verdacht van het oplichten van een factoringsbedrijf. Factoring is een alternatieve vorm van financiering waarbij een onderneming zijn openstaande facturen verkoopt aan een externe partij. In ruil voor een vergoeding aan de externe partij ontvangt een onderneming direct zijn geld. De verdachten hebben door het opstellen van valse facturen het bedrijf benadeeld. Het factoringsbedrijf, dat aangifte heeft gedaan, is vermoedelijk opgelicht voor 2,2 miljoen euro.

Het onderzoek, onder leiding van het Functioneel Parket, loopt nog. Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers, bedrijven en zeker ook belastingadviseurs juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261

Categorie :