Ga direct naar de inhoud

Doorzoekingen in woningen en marktkraam

Publicatiedatum 13-04-2023, 12:03

De FIOD heeft op 12 april 2023 doorzoekingen in Assen en de gemeente Hoogeveen verricht in een onderzoek naar belastingfraude. Een onderneming wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en loonbelasting. Een man van 65-jaar uit Assen en een 51-jarige vrouw uit de gemeente Hoogeveen worden ervan verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan deze gedraging. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Tijdens de doorzoekingen in twee woningen en een marktkraam is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een signaal van de Belastingdienst. De verdachten hadden in 2018 samen een onderneming opgericht. Dit bedrijf, een voortzetting van een eerdere onderneming, handelt in groente en fruit. Uit het onderzoek van de FIOD komt naar voren dat de onderneming te weinig omzetbelasting opgaf. Het onderzoeksteam vermoedt ook dat de onderneming meer personeel aan het werk had dan in de boekhouding werd verantwoord. Hierdoor werd een deel van het loon niet opgegeven en werd er te weinig loonbelasting afgedragen. Het precieze nadeel voor de staat moet nader onderzoek uitwijzen. 

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie! Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven (juiste) belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261

Categorie :