Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoekingen in witwasonderzoek in Oostzaan

Op 24 mei 2023 heeft de FIOD doorzoekingen verricht in de woning en het autobedrijf van een 55-jarige man uit de gemeente Oostzaan. De man wordt verdacht van witwassen en het niet tijdig melden van ongebruikelijke transacties. Tijdens de doorzoeking is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en een horloge met een waarde van ruim 100.000 euro.

Aanleiding voor het onderzoek waren meldingen aan de FIU (Financial Intelligence Unit) van ongebruikelijke transactie bij het bedrijf. Het vermoeden is dat via constructies geld wordt witgewassen voor (drugs)criminelen. Uit onderzoek komt naar voren dat niet alle transacties van dit autobedrijf terug te zien op de zakelijke bankrekeningen. Daarnaast is het onduidelijk of alle transacties betrekking hebben op de handel in auto’s. De verdenking is dat er betalingen met grote contante geldbedragen zijn gedaan en niet zijn gemeld bij de FIU. Eerder kwam verdachte al in beeld toen hij een financiële constructie aanging met een drugscrimineel.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij landelijke en lokale opsporingsdiensten omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van onder andere de opbrengsten van de georganiseerde handel in drugs stelt daders in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Daaronder valt bij uitstek het aangaan van (leen)constructies met criminelen en de contante verkoop van luxe auto’s zonder daarbij te voldoen aan de wettelijke meldplicht die daarvoor geldt

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :