Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoekingen in onderzoeken naar belastingfraude door orthodontist en medisch specialist

De FIOD heeft gisteren in twee strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude en witwassen, de woningen van een orthodontist en een medisch specialist doorzocht. Er is administratie meegenomen en bij de orthodontist is ruim 32.000 euro contant geld aangetroffen en in beslag genomen. Het fiscale nadeel van de fraudes wordt geschat op enkele tonnen.

De orthodontist uit midden-Nederland zou aan de Belastingdienst hebben opgegeven dat hij in het buitenland woont. Het vermoeden is dat hij in werkelijkheid in Nederland woont en daar belastingplichtig is. De medisch specialist uit Noord-Holland wordt er van verdacht dat hij gelden, die hij ontvangt van farmaceutische bedrijven uit het buitenland, ten onrechte niet heeft opgegeven aan de Belastingdienst. In beide gevallen wordt er door verdachten vermoedelijk minder belasting afgedragen dan zij zouden moeten. De orthodontist wordt ook verdacht van witwassen.

Belastingfraude ondermijnt stelsel

De onderzoeken zijn gestart naar aanleiding van een melding van de Belastingdienst. Het stallen van gelden op of het gebruik van buitenlandse rekeningen is legaal, zolang je daar open en transparant over bent en dit opgeeft aan de Belastingdienst. Anders kan de Belastingdienst niet berekenen hoeveel belasting iemand moet betalen. De overheid treedt op tegen mensen die niet open en transparant zijn over hun vermogen. Indien ontdekt wordt dat vermogen niet is opgegeven aan de Belastingdienst of dat de fiscus onjuiste informatie is verstrekt, dan kan de fiscus bestuurlijk optreden of iemand kan verdachte worden in een strafrechtelijk onderzoek. Inkomsten uit de zorgsector dienen helder en transparant te zijn, ook om ongewenste belangenverstrengeling te voorkomen.

Categorie :