Doorzoekingen in onderzoek naar faillissementsfraude
Op 20 november heeft de FIOD in een onderzoek naar faillissementsfraude doorzoekingen verricht op twee locaties in Limburg en een in het buitenland. Er is daarbij beslag gelegd op administratie, telefoons en luxe goederen. In dit onderzoek zijn drie mannen aangemerkt als verdachte. Het gaat om twee mannen (65 en 62) die bestuurders waren van verschillende met elkaar samenhangende failliete ondernemingen. Daarnaast is een 42-jarige man eveneens verdachte, omdat hij vermoedelijk feitelijk leiding heeft gegeven aan een aantal van deze ondernemingen.
De mannen worden van verschillende strafbare feiten verdacht, waaronder het niet voldoen aan de administratieve verplichtingen en het onttrekken van gelden aan de failliete ondernemingen. De meest in het oog springende activiteit van de ondernemingen was het leasen van personenauto’s aan particulieren. Particulieren moesten voor het leasen van deze auto’s de leasesom veelal voorafgaand aan de leaseperiode in zijn geheel betalen. Verder hielden de bedrijven zich bezig met het bemiddelen in beleggingen en investeringen voor derden, onder andere in goud en cryptovaluta. Er is sprake van een groot aantal benadeelde partijen, grotendeels particulieren. De curatoren hebben aangifte gedaan van faillissementsfraude. Het tekort van alle failliete ondernemingen wordt geschat op minimaal 12 miljoen euro.
Faillissementsfraude ondermijnt
Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61