Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoekingen in Nederland en op Bonaire in strafrechtelijk onderzoek naar witwassen

Het Combiteam van de FIOD en de politie (Dienst Landelijke Recherche) heeft vandaag onder leiding van het Openbaar Ministerie van de BES-eilanden gelijktijdig doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden op Bonaire en in Nederland in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Er is beslag gelegd op contant geld, bankrekeningen, onroerende goederen en aan andere waardevolle goederen, verschillende auto’s en scooters.

In februari 2016 is het Openbaar Ministerie BES een strafrechtelijk onderzoek gestart naar twee op Bonaire woonachtige Nederlanders. Ze worden verdacht van witwassen van (crimineel) geld. Ook richt het onderzoek zich op enkele verdachte rechtspersonen die gevestigd zijn op Bonaire, in Nederland en Bulgarije.

Beëdigd

De Nederlandse opsporingsambtenaren hebben geen opsporingsbevoegdheid op de BES-eilanden en zijn voor dit doel beëdigd door de waarnemend korpschef Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). Het Combiteam krijgt bij het onderzoek ondersteuning van het KPCN, het  Recherche Samenwerkingsteam en de Koninklijke Marechaussee.

Samenwerking

Om financiële criminaliteit op de BES-eilanden tegen te gaan, is geïnvesteerd in de samenwerking tussen lokale opsporingsdiensten, gespecialiseerde diensten zoals het Nederlandse Combiteam en het OM. Naast gezamenlijke onderzoeken wordt ook informatie over verdachte financiële constructies en signalen van witwassen met elkaar gedeeld. De diensten krijgen daarmee meer zicht op wat er allemaal speelt op financieel vlak.

BES = Bonaire, Sint Eustatius en Saba

Categorie :