Doorzoekingen in internationaal corruptie onderzoek
De FIOD heeft onder leiding van het Functioneel Parket op 4 september doorzoekingen verricht in een onderzoek naar corruptie. Twee ondernemingen worden verdacht van ambtelijke corruptie en valsheid in geschrift. Vier personen worden verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan de verboden gedragingen van de ondernemingen. De verdachten zijn niet aangehouden. Tijdens de doorzoekingen in drie woningen en twee bedrijfspanden in Den Haag, Barendrecht en Rotterdam, is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.
Het vermoeden is dat via de verdachte ondernemingen jarenlang steekpenningen werden betaald om contracten te krijgen voor de bouw van meerdere panden met een publieke functie in het buitenland. De betalingen werden gedaan op buitenlandse bankrekeningen van ondernemingen van een tussenpersoon. De steekpenningen waren vermoedelijk bedoeld voor een hoge buitenlandse ambtenaar. Om de betalingen te verhullen werden door verdachten valse documenten zoals overeenkomsten en facturen opgesteld. De buitenlandse projecten werden gefinancierd door een Nederlandse bank en verzekerd door de Nederlandse overheid. Het strafrechtelijk onderzoek startte onder meer na een melding van een ongebruikelijke transactie bij de Financial Intelligence Unit (FIU) en informatie van het International Anti-Corruption Coordination Centre (IACCC). Het IACCC is een samenwerking tussen internationale opsporingsorganisaties in de strijd tegen corruptie waarbij er sprake is van misbruik van macht op een hoog niveau. Gelijktijdig met de doorzoekingen in Nederland hebben er in drie andere landen doorzoekingen en/of getuigenverhoren plaatsgevonden.
Aanpak corruptie prioriteit
Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt, de kloof tussen rijk en arm vergroot en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.
Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU-Nederland (FIU) is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transacties als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst. Verdachte transacties die mogelijk te relateren zijn aan corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.
Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl