Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Doorzoekingen in faillissementsfraude onderzoek

Op dinsdag 20 september heeft de FIOD doorzoekingen verricht in drie woningen en een bedrijfspand in Ouddorp, Berkel en Rodenrijs en Rotterdam. Een 76-jarige man uit Ouddorp en een 46-jarige man uit Berkel en Rodenrijs worden verdacht van faillissementsfraude. De verdachten zijn niet aangehouden. Tijdens de doorzoekingen in de woningen is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het onderzoek van de FIOD is gestart na een melding van faillissementsfraude door een curator. In totaal gingen zeven ondernemingen, die actief waren in de apothekersbranch, in 2020 failliet. De 76-jarige verdachte was op dat moment bestuurder van zes van de zeven ondernemingen. Hij wordt verdacht van het niet voldoen aan de wettelijke inlichtingen- en administratieplicht, het onttrekken van activa aan de boedel en het niet opstellen van jaarrekeningen.

De bedrijfsactiviteiten van de zes vennootschappen van de 76-jarige verdachte werden in 2019, in het zicht van de faillissementen, overgedragen aan zes nieuw opgerichte, aan de verdachten gelieerde, vennootschappen. De verdachten hebben een samenstel van rechtshandelingen opgetuigd en uitgevoerd waardoor de ondernemingen opzettelijk buiten het verhaalsbereik van de crediteuren van de failliete vennootschappen zijn gebracht. De bedrijfsactiviteiten gingen vermoedelijk om niet over en een schuld van enkele miljoenen bleef ten onrechte achter in de failliete ondernemingen. Uit onderzoek komt verder naar voren dat de koopsommen van de verkoop uiteindelijk ten goede kwamen aan verdachten.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie :

Op deze pagina