Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoekingen en aanhouding in paardenbranche

Op 8 november heeft de FIOD voor een strafrechtelijk onderzoek een 44-jarige springruiter uit Wierden als verdachte aangehouden. Ook zijn doorzoekingen gedaan in zijn woning, bedrijfskantoor en in een accountantskantoor in Wierden. De verdachte heeft een trainings- en handelsstal voor paarden en wordt verdacht van onjuiste belastingaangiften en het niet voeren van een juiste administratie.

Tegelijkertijd deed de FIOD een doorzoeking in een bedrijfspand in Meterik. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA-IOD) heeft voor een ander strafrechtelijk onderzoek een doorzoeking gedaan in een woning in deze plaats. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op fysieke en digitale informatie. Beide strafrechtelijke onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Aanleiding onderzoek FIOD

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD is gestart na een boekenonderzoek van de Belastingdienst. Tijdens het boekenonderzoek blijkt een aanzienlijk verschil tussen de administratieve voorraad paarden en de voorraad die de hoofdverdachte heeft opgegeven in zijn aangiften. Uit het onderzoek in de administratie over de jaren 2011 t/m 2015 komt naar voren dat de man meer paarden heeft verkocht dan er aan omzet is geboekt. Daarmee heeft hij vermoedelijk meer dan 850.000 euro te weinig belasting betaald.

De jaarrekeningen en belastingaangiften van de aangehouden verdachte werden ingediend door een belastingadviseur. Ook deze belastingadviseur is als verdachte aangemerkt en zal worden gehoord. De verdenking is dat hij heeft meegewerkt aan de onjuiste en onvolledige aangiften van de verdachte. De echtgenote van de verdachte wordt ook als verdachte gehoord.

De paarden werden vermoedelijk via buitenlandse luchthavens uitgevoerd. Het door de NVWA-IOD en de FIOD doorzochte bedrijf in Meterik zou hier mogelijk een rol in hebben gespeeld. Het betreffende bedrijf richt zich op het internationale transport van paarden.

Aanleiding onderzoek NVWA-IOD

Het onderzoek van de NVWA-IOD startte in 2016 naar aanleiding van een vermoeden dat fraude werd gepleegd met exportcertificaten en veterinaire keuringsbewijzen van paarden. In het kader van dit onderzoek deed de NVWA-IOD in december 2016 doorzoekingen in de woning van een paardenhandelaar en op 3 bedrijfslocaties in het noordoosten van Nederland. De handelaar is nog steeds verdachte in het onderzoek. Zie het eerdere persbericht.

Fraude ondermijnt

De overheid en haar handelspartners moeten kunnen vertrouwen op de juistheid van informatie en documenten die worden verstrekt bij veterinaire exportkeuringen. Door met de documenten te frauderen wordt dat vertrouwen ondermijnd en bestaat het risico dat de betrouwbaarheid van Nederland als handelspartner in het geding komt. Bovendien kunnen dierziekten op deze wijze internationaal worden verspreid.

De overheid treedt daarom hard op tegen fraude. Ook de Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis.

Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Voor inlichtingen: Wietske Visser, 06 18 60 77 61

Categorie :