Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Doorzoeking in onderzoek naar omzetbelasting

De FIOD heeft op 16 november 2023 een doorzoeking in Drachten verricht in een onderzoek naar belastingfraude. Drie ondernemingen worden verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangifte omzetbelasting. Een man van 43 jaar uit Drachten wordt verdacht feitelijk leiding te hebben gegeven aan deze gedraging. Er is niemand aangehouden. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte was bestuurder en aandeelhouder van drie ondernemingen. Uit onderzoek bleek dat de opgegeven omzet en geclaimde voorbelasting niet overeenkwamen met de overhandigde administratie. Vermoedelijk had de verdachte met zijn ondernemingen een hogere omzet gedraaid terwijl hij bij de aangifte een lagere omzet opgaf. Hierdoor is tussen 2018 en 2022 te weinig belasting geheven. Het vermoedelijk fiscale nadeel voor de Staat bedraagt circa 300.000 euro.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven (juiste) belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie :