Ga direct naar de inhoud

Doorzoeking in fraudezaak met Chinese zonnepanelen

Publicatiedatum 23-10-2015, 12:00

De FIOD heeft 20 oktober een doorzoeking verricht in een onderzoek naar mogelijke ontduiking van invoerheffingen bij de invoer van goedkope zonnepanelen uit China. De doorzoeking vond plaats bij een logistiek dienstverlener in de regio Rotterdam.

De FIOD heeft administratie en digitale gegevensdragers in beslag genomen. In dit onderzoek wordt nauw samengewerkt met Justitie en Douanerecherche in Duitsland. Ook in Duitsland loopt een onderzoek naar de invoer van grote hoeveelheden Chinese zonnepanelen met valse oorsprongs-aanduiding via de haven van Hamburg. Een bedrijf uit Frankfurt am Main en 1 van haar directeuren worden door de Duitse autoriteiten verantwoordelijk gehouden voor deze fraude. De FIOD vermoedt dat dezelfde verdachten achter de fraude in Nederland zitten.

Het totaal aan invoerheffingen en omzetbelasting dat mogelijk in deze zaak is ontdoken in Nederland en Duitsland bedraagt meer dan € 40 miljoen. Deze actie is één van de gevolgen van het vorig jaar geïntensiveerde toezicht door de Douane op zonnepanelen afkomstig uit China en enkele andere landen in die regio.

Categorie :