Beslag op 7 miljoen euro crypto’s en 2 cryptovaluta-wisseldiensten offline
In de nacht van 25 september op 26 september 2024 heeft de FIOD in samenwerking met het Team High Tech Crime (THTC) van de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (LO) en het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie twee grote cryptovaluta-wisseldiensten offline gehaald. Beide diensten worden verdacht van het faciliteren van witwassen van mogelijk door misdrijf afkomstige cryptovaluta. Op diverse locaties zijn servers van pm2btc en Cryptex offline gehaald en is beslag gelegd op cryptovaluta ter waarde van 7 miljoen euro. De servers van de diensten zijn in beslag genomen en zullen worden onderzocht.
Eerder startte THTC van de LO een onderzoek naar de dienst Cryptex, dat parallel liep aan een Amerikaans onderzoek van de United States Secret Service (USSS).Dit politie-onderzoek heeft een directe link met de internationale Operation Endgame. Analyse liet zien dat Cryptex een dienstverlener was die veel verschillende criminele geldstromen faciliteerde, zoals ransomware. Cryptex maakte gebruik van de Nederlandse infrastructuur.
Bij de FIOD was in dezelfde periode eveneens een onderzoek gaande naar een andere dienst, zijnde pm2btc, waar gebruikers cryptovaluta om konden zetten naar nationale valuta en vice versa. Het vermoeden was dat veel criminelen deze cryptowisseldienst gebruikten, die eveneens gebruik maakte van infrastructuur in Nederland.
Beide diensten blijken nauw verweven met elkaar, waardoor de strafrechtelijke onderzoeken van de LO en de FIOD ineen zijn geschoven en worden voortgezet door de FIOD. THTC en het cybercrimeteam van de Eenheid Amsterdam hebben in de voorbereiding en uitvoering van de acties binnen het onderzoek van de FIOD naar zowel Cryptex als pm2btc ondersteund. Het onderzoek van de FIOD staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Tijdens de actie is nauw samengewerkt met Tether.io en Chainalysis waardoor grote bedragen cryptovaluta konden worden veiliggesteld.
Cryptovaluta wisseldiensten
In de wereld van cryptovaluta worden wisseldiensten aangeboden, voornamelijk online, via websites. Deze wisseldiensten kunnen bestaan uit cryptovaluta naar cryptovaluta (bijvoorbeeld een wisseling van bitcoin naar ethereum) of van cryptovaluta naar fiat geld (bijvoorbeeld bitcoin naar euro’s) en vice versa. Het aanbieden van cryptovaluta wisseldiensten is niet per definitie illegaal. Om een dergelijke dienst in Nederland aan te bieden geldt een registratieplicht bij de Nederlandsche Bank. Klik hier voor meer informatie.
Integriteit van het financiële stelsel
Witwassen faciliteert allerlei vormen van ernstige criminaliteit en stelt criminelen in staat om buiten bereik van de opsporingsinstanties te blijven en misdrijven te plegen. Dienstverleners hebben een verplichting om te onderzoeken of geld mogelijk een criminele afkomst heeft. Het bewust accepteren van uit criminaliteit afkomstige cryptovaluta en daarmee het faciliteren van witwassen is altijd strafbaar. De missie van de FIOD is om het financiële stelsel te bewaken en te beschermen door onder andere witwassen te bestrijden. De FIOD en zijn partners zullen dan ook hard op treden tegen dit soort dienstverleners.
Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl