Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Belastingdienst, FIOD en Functioneel Parket bestrijden malafide belastingadviseurs

De FIOD heeft afgelopen week verschillende doorzoekingen gedaan en verdachten aangehouden in 6 strafrechtelijke onderzoeken naar belastingfraude. De verdachten presenteerden zich als belastingadviseur. Zij hebben vermoedelijk voor hun klanten opzettelijk een groot aantal onjuiste aangiften inkomstenbelasting ingediend, waardoor onterecht te veel geld is teruggevraagd. De strafrechtelijke onderzoeken worden gedaan onder leiding van het Functioneel Parket.

De fiscaal dienstverleners worden ervan verdacht dat ze verzonnen aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoerden. De valse aangiften waren bedoeld om ten onrechte hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. Tijdens de actieweek die afgelopen week plaatsvond heeft de FIOD doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Rotterdam, Haarlem, Alkmaar, Losser, Oldenzaal, Almelo, Eindhoven en Duitsland. Er is naast administratie ook contant geld en sieraden in beslag genomen.

Door verbeterde detectiemethodes is de Belastingdienst malafide belastingadviseurs steeds sneller op het spoor. Doel van de actieweek is deze facilitators duidelijk maken dat zij vroeg of laat gepakt zullen worden, en ook harder worden aangepakt. Ook worden zowel de klanten als de facilitator steeds meer en beter gemonitord in volgende jaren. De Belastingdienst kan hen, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een medepleegboete opleggen. Daarnaast kunnen klanten of de Belastingdienst de fiscaal dienstverlener onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk stellen voor de invordering, iets wat ook steeds vaker gebeurt. Wel wil de Belastingdienst mensen bewust maken van het feit dat als een belastingadviseur een aanbod doet dat te mooi is om waar te zijn, het dat waarschijnlijk ook is. Uiteindelijk blijft iedereen zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Als de aangifte onjuist is, vordert de Belastingdienst het teveel uitbetaalde bedrag over meerdere jaren terug bij de belastingplichtige. Daarbij kan ook een boete worden opgelegd. De komende weken verstuurt de Belastingdienst bijna 11.000 brieven naar klanten van de fiscaal dienstverleners om te controleren of de aangifte daadwerkelijk onjuist is.

Mensen die misbruik maken van fiscale aftrekposten schaden de schatkist en daarmee andere belastingbetalers. Fraude ondermijnt het systeem. Daarom treden de Belastingdienst, de FIOD en het Functioneel Parket samen op in de aanpak van deze zogenoemde fiscale dienstverleners. Mensen die moeite hebben met aangifte inkomstenbelasting kunnen via de Belastingdienst Hulp bij Aangifte krijgen op 37 locaties in Nederland.

Categorie :