Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Autohandelaar aangehouden

Op 15 augustus heeft de FIOD een woning en een garagebox in de gemeente Roermond doorzocht. Een 51-jarige autohandelaar uit Roermond wordt verdacht van het opzettelijk onjuist doen van aangiften omzetbelasting en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de administratie, een vuurwapen, 74,1 kg henneptoppen met een straatwaarde van € 300.000 en 90 liter BMK (grondstoffen voor vervaardiging van synthetische drugs). De politie heeft de man aangehouden wegens overtreding van de Opium- en Wapenwet.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst van een vermoeden van misbruik van de margeregeling omzetbelasting door een autobedrijf. Het opsporingsteam van de FIOD vermoedt dat de verdachte garagehouder auto’s inkoopt en deze transformeert van btw-auto’s naar marge-auto’s, waardoor stelselmatig te weinig omzetbelasting is afgedragen. Het transformeren van btw-auto’s naar marge-auto’s brengt met zich mee dat auto’s tegen een lagere marktprijs kunnen worden verkocht; dit veroorzaakt oneerlijke concurrentie. Bij een btw-auto moet immers over de hele verkoopprijs omzetbelasting te worden betaald, terwijl bij een marge-auto slechts btw hoeft te worden betaald over het verschil tussen de inkoop- en verkoopprijs. Het belastingnadeel wordt geschat op ruim 200.000 euro. De verdenking is dat bij deze fraude gebruik is gemaakt van valse (inkoop)facturen.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :