Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Amsterdammer aangehouden voor oplichting met cryptocurrency

Gisteren heeft de FIOD een 24-jarige man uit Amsterdam aangehouden en een doorzoeking gedaan in zijn gehuurde villa en een woning in Amsterdam. Hij wordt verdacht van oplichting en witwassen. Zijn 25-jarige vriendin uit Amsterdam wordt verdacht van witwassen en ook in haar woning is een doorzoeking gedaan. Tijdens de actie is eveneens een 25-jarige vriend van de verdachte aangehouden. Hij reed in de auto van de verdachte met een tas met 17.000 euro aan contanten. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en 87.000 euro contant geld en luxe goederen.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na meldingen van banken bij de Financial Intelligence Unit (FIU) over verdachte transacties in de periode van eind 2017 tot en met medio 2018. Uit het FIOD-onderzoek blijkt dat de verdachte online aanbiedt te investeren in het daytraden in cryptocurrencies. Investeerders hebben voor bijna 5 miljoen euro ingelegd, waarvan vermoedelijk slechts 500.000 euro is besteed aan de aankoop van cryptocurrency. Verdachte nam in een aantal gevallen direct na inleg van een investeerder het geld contant op bij pinautomaten. Ook is ruim 700.000 euro overgemaakt naar zijn bankrekeningen in binnen- en buitenland. Op verschillende bankrekeningen van zijn vriendin is ruim 70.000 euro overgemaakt.
In dit onderzoek wordt nauw samengewerkt met de AFM.

Melden ongebruikelijke transacties
Om het witwassen van geld of terrorismefinanciering moeilijker te maken, moeten banken, andere financiële instellingen, notarissen, accountants en belastingadviseurs, autohandelaren en botenverkopers ongebruikelijke transacties melden bij de FIU. Deze zogenoemde poortwachters zijn onmisbaar in de aanpak van witwassen en daarom is het van belang dat zij hun verplichtingen in het kader van de Wwft nakomen.
De FIU beoordeelt vervolgens of de ongebruikelijke transactie verdacht is. Indien de transactie als ‘verdacht’ wordt aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.

Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina