Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen voor belastingfraude met verkoop van tweedehands apparatuur

De FIOD heeft op 3 september twee mannen van 46 en 48 jaar aangehouden. De mannen worden verdacht van fraude met omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting. Er zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen en twee bedrijfspanden in Malden, Nijmegen en Wijchen. Er is beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, op een woning, een bankrekening, 2 auto’s, horloges en contant geld. Ook is een vuurwapen gevonden dat de politie in beslag heeft genomen.


Tijdens een boekencontrole van de Belastingdienst bleek dat de administratie van de vennootschap van verdachte ernstige gebreken vertoonde. Hierdoor is vermoedelijk te weinig belasting aangegeven en afgedragen. Verdachte koopt en verkoopt tweedehands apparatuur. Uit de aanwezige facturen blijkt dat méér apparatuur is ingenomen dan volgens verkoopfacturen en de administratie is verkocht. Daardoor is te weinig omzetbelasting aangegeven en afgedragen. De FIOD is een strafrechtelijk onderzoek gestart en het vermoeden is dat de verdachte de tweedehands apparatuur zelf heeft verkocht en daarmee de gerealiseerde omzet in zijn eigen zak heeft gestoken. Hierdoor is te weinig inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting betaald. Dit kost de maatschappij ongeveer 250.000 euro. Ook de administrateur is verdachte in deze zaak. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude met belastingafdrachten werkt concurrentievervalsend voor bedrijven die wel netjes aan hun betalingsverplichtingen voldoen en het brengt de maatschappij schade toe. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :