Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen vanwege vermoedelijke oplichting met overheidsgeld

De FIOD heeft donderdag 20 juni drie mensen aangehouden en meerdere doorzoekingen verricht. Twee mannen (27, 38) en een 21-jarige vrouw, allen afkomstig uit de gemeente Groningen, zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van valsheid in geschrift en oplichting met overheidsgeld. Tijdens de doorzoekingen in drie woningen in de gemeenten Groningen en Midden-Groningen is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, digitale gegevensdragers en telefoons.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na signalen van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Deze overheidsinstanties handelen onder meer schade af of verstrekken subsidie voor gebouwen en objecten die schade hebben geleden door aardbevingen als gevolg van gaswinning.

De twee mannen dienden voor meerdere woningen aanvragen in bij IMG. Het bouwbedrijf van de 27-jarige verdachte had de herstelwerkzaamheden voor de woningen verricht. Uit onderzoek kwam naar voren dat de schade vermoedelijk niet hersteld was en de aangeleverde facturen valselijk waren opgemaakt. Daarnaast zou het tweetal ook voor verschillende andere panden die zij bezaten met valse documenten bijkomende kosten hebben geclaimd.

De verdachten hadden volgens het onderzoeksteam ook bij SNN ten onrechte bijna 50 keer een verduurzamingssubsidies aangevraagd. Hiervoor werden vermoedelijk vervalste IMG-besluiten en facturen gebruikt.

In totaal werd door het drietal bij de twee overheidsinstanties circa 350.000 euro onterecht aangevraagd waarvan bijna 200.000 euro werd uitbetaald aan de Groningers.

Ten behoeve van de slachtoffers (IMG en SNN) is beslag gelegd op bankrekeningen en panden van de verdachten.

Het onderzoek staat onder leiding van het OM Noord-Nederland.

Ter informatie!  Misbruik van overheidsgeld

Het opsporen van misbruik en fraude van overheidsgeld heeft voor de FIOD een hoge prioriteit.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :