Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen in witwasonderzoek met vastgoed

De FIOD heeft op maandag 7 november in Rotterdam twee mannen (48 en 50) aangehouden en overgebracht naar een politiebureau in de Maasstad. Beide mannen en een 68-jarige vrouw worden verdacht van witwassen. Twee woningen en twee bedrijfspanden in Rotterdam zijn doorzocht. Daarbij is onder andere beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, 15.000 euro contant geld, een auto en bankrekeningen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een signaal dat de verdachten mogelijk betrokken waren bij witwassen in de vastgoedsector. Uit het onderzoek van de FIOD bleek dat de verdachten over vastgoedportefeuilles beschikten waarvan de aankopen niet te verklaren waren met de bij de Belastingdienst bekende inkomens.

Volgens het onderzoeksteam waren de inkomens van verdachten te laag om verschillende panden te kopen. Voor de aankoop van hun vastgoed klopten ze vaak aan bij particulieren voor een lening. Deze leningen hadden opvallend korte looptijden en hoge rentepercentages en moesten vóór het einde van de looptijden worden afgelost. Ook werden woningen gekocht met eigen middelen. Het drietal wordt tevens in verband gebracht met verdachte transacties. Zo reed de 50-jarige verdachte in een dure auto en maakte hij de afgelopen jaren vele dure reizen.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

Het voorkomen en bestrijden van witwassen is van groot belang voor de effectieve preventie en repressie van allerlei vormen van (ondermijnende) criminaliteit. Het verhullen van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van onder meer overheidsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Ook kunnen deze illegale inkomsten worden gebruikt voor de financiering van dezelfde of nieuwe criminele activiteiten en/of investeringen in bonafide ondernemingen en vastgoed. Dit tast het financieel-economisch stelsel aan.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :