Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhoudingen in onderzoek naar witwassen en ondergronds bankieren

Op 20 en 21 december heeft de FIOD twee mannen uit Amsterdam (30 en 56) aangehouden die verdacht worden van witwassen, ondergronds bankieren en valsheid in geschrift. De verdachten zijn voor verhoor overgebracht naar politiebureaus in Apeldoorn en Arnhem. Twee woningen in Amsterdam, een in Amstelveen, twee bedrijfspanden en vier winkels in Amsterdam zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie auto’s en 50.000 euro contant geld. Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van speurhonden van de Douane en de politie.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de 56-jarige man structureel actief is als ondergronds bankier. De man staat niet in Nederland ingeschreven en leeft onder de radar van de autoriteiten. Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om internationale betalingen te doen en gelden wit te wassen.

De 56-jarige man en zijn medeverdachte houden vermoedelijk op deze manier voor criminele netwerken grote contante geldbedragen buiten het gangbare bancaire betalingsverkeer. Deze geldbedragen zijn waarschijnlijk afkomstig uit criminele activiteiten, waaronder (internationale) drugshandel.

Het vermoeden is dat de man voor het ondergronds bankieren ook gebruik maakt van katvangers, die op papier eigenaar zijn van zijn winkels in Amsterdam. De bankrekeningen van deze winkels worden waarschijnlijk gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ook worden er vermoedelijk valse facturen gebruikt voor het plegen van fraude met inkomsten- en omzetbelasting en wordt onderling wel gefactureerd, maar geen goederen geleverd. Met deze valse facturen wordt btw terug gevraagd van de Belastingdienst. De winsten van ondernemingen worden afgeroomd, waardoor te weinig inkomstenbelasting wordt betaald. Een van de verdachten is vermoedelijk ook geldkoerier en rijdt voor het ondergronds bankieren met geld rond.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :

Op deze pagina