Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhoudingen in onderzoek naar omzetbelasting

De FIOD heeft op dinsdag 26 maart twee mannen aangehouden en doorzoekingen verricht in een strafrechtelijk onderzoek. Een 38-jarige Rotterdammer en een 36-jarige Amsterdammer zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van witwassen en deelname aan een crimineel samenwerkingsverband. Twee woningen en een bedrijfspand in Rotterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie en een groot bedrag aan contant geld. De verdachten zijn op vrijdag 29 maart voorgeleid aan de rechter-commissaris en zijn voor veertien dagen gehouden.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Op naam van diverse vennootschappen is in de periode april 2020 tot en met december 2021 vermoedelijk onterecht ruim 380.000  aan omzetbelasting teruggevraagd. De formele bestuurders van de   vennootschappen zijn vermoedelijk katvangers die tegen betaling de verdachte vennootschappen op hun naam hebben gezet. Naar aanleiding van de aangiften heeft de Belastingdienst bedragen uitgekeerd. De gestorte teruggaven zijn contant opgenomen of doorgestort naar andere bankrekeningen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de verdachten, katvangers en vennootschappen behoren tot een samenwerkingsverband dat gericht was op het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Daarbij  zijn vermoedelijk ook valse facturen aan de Belastingdienst overgelegd met als doel belastingteruggaven te ontvangen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie, Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :

Op deze pagina