Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhoudingen in onderzoek naar faillissementsfraude

De FIOD heeft op dinsdag 19 december twee mannen aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek. De verdachten, een 33-jarige man uit de gemeente Zaanstad en een 47-jarige man uit Almere zijn meegenomen voor verhoor. Ze worden verdacht van faillissementsfraude.

Het strafrechtelijk onderzoek is gestart na een aangifte van de curator. De 33-jarige man was enig aandeelhouder en bestuurder van een bedrijf dat handelde in zonnepanelen. Nadat een van de verdachten slechts enkele dagen bij de Kamer van Koophandel als bestuurder stond ingeschreven, is hij uitgeschreven en is als bestuurder een mogelijke katvanger ingeschreven. Dit is een persoon die zich veelal voor een financiële bijdrage laat inschrijven als bestuurder en dat slechts op papier is. Het feitelijke bestuur ligt echter bij iemand anders.

Beide mannen worden van verschillende strafbare feiten verdacht, waaronder het schenden van de inlichtingenplicht jegens de curator van de failliete vennootschap en het niet voldoen aan de administratieplicht. Het onderzoeksteam vermoedt ook dat de verdachten goederen hebben onttrokken aan de failliete boedel. Daarnaast zou er sprake zijn van buitensporige uitgaven vlak voor het faillissement. Grote bedragen werden zonder geldige reden van de bankrekening van de onderneming gehaald. Daarbij werd vermoedelijk gebruik gemaakt van valse facturen. Het betreffende failliete bedrijf liet voor ruim 300.000 euro aan onbetaalde crediteuren achter.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :

Op deze pagina