Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen in onderzoek naar faillissementsfraude bij woonzorgvoorziening

De FIOD heeft vandaag 2 verdachten aangehouden in een onderzoek naar fiscale fraude en faillissementsfraude. De fraude zou zijn gepleegd in relatie tot een woon- zorgvoorziening voor senioren in de provincie Gelderland. Het gaat vermoedelijk om ongeveer € 900.000. In Arnhem is de woning van 1 van de verdachten doorzocht. Er is beslag gelegd op luxe goederen en banksaldi omdat misdaad niet mag lonen.

Het vermoeden is dat de 2 aangehouden verdachten in het zicht van het faillissement goederen en geld hebben onttrokken aan het bedrijf. Dit zou zijn verhuld door middel van het opmaken van valse facturen. Een van de verdachten – de hoofdverdachte- zou de woon- en zorgvoorziening ver beneden de werkelijke waarde aan de andere verdachte hebben verkocht. In de woon- en zorgvoorziening zaten op dat moment enkel schulden. Aan de curator van de failliet werd vervolgens geen complete administratie overhandigd.

Daarnaast zijn er door de hoofdverdachte onjuiste aangiften omzetbelasting gedaan. Daarnaast wordt de hoofdverdachte verdacht van verduistering van geld als executeur testamentair in een nalatenschap. Hij was door één van de bewoners in de woon- en zorgvoorziening voor senioren aangesteld als executeur van de nalatenschap. De erfgenamen hebben nooit enig bedrag uit de erfenis van hun overleden familielid ontvangen.

Faillissementsfraude ondermijnt

Handel berust in belangrijke mate op vertrouwen. Faillissementsfraude ondermijnt het vertrouwen in het handelsverkeer, verstoort de concurrentieverhoudingen en brengt de maatschappij schade toe. Om te zorgen dat burgers en bedrijven vertrouwen kunnen hebben in het handelsverkeer is de aanpak van faillissementsfraude van groot belang.

Categorie :