Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen in omzeiling en overtreding sanctiewet

Op 4 juni zijn een man (73) en een vrouw (46) uit Ridderkerk aangehouden op verdenking van overtreding van de sanctiewetgeving. Een is bestuurder en de ander is feitelijk leidinggevende van twee bedrijven en worden verdacht van het aankopen en invoeren van Russisch hout in strijd met de handelsbeperkingen als gevolg van de sanctiemaatregelen. Ook worden zij ervan verdacht de sanctiewet te omzeilen door via Chinese leveranciers Russisch hout in te kopen. Hun woningen en bedrijven in Ridderkerk zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op administratie, bankrekeningen, woningen en hun houtvoorraad. De NVWA verleent bijstand aan het onderzoek.

Sinds april 2022 geldt het verbod ten aanzien van het Russische hout. Doel daarvan is te voorkomen dat Rusland inkomsten genereert waarmee het actie kan opzetten die de situatie in Oekraïne (verder) destabiliseren.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Overtreding sanctieregelingen strafbaar

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :