Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhoudingen in grootschalig witwasonderzoek

De FIOD heeft in juli en augustus meerdere aanhoudingen en doorzoekingen verricht in een onderzoek naar witwassen. Op 8 en 10 juli en op 31 augustus werden vier mannen (53, 46, 42 en 34) en een 21-jarige vrouw uit Amsterdam, Badhoevedorp en Ommen aangehouden. Ze zijn na hun aanhouding overgebracht naar politiebureaus voor verhoor. Ze worden allen verdacht van witwassen. De 42-jarige man wordt ook verdacht van fraude met omzetbelasting.

Het onderzoeksteam vermoedt dat verdachten zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan witwassen en het faciliteren van witwassen. De verdachten hadden meerdere bankrekeningen in zowel Nederland als het buitenland (meerdere landen), mogelijk met als doel om geld bewust buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten en opsporingsdiensten te houden.

Zo ontvingen de verdachten betalingen op hun rekeningen van partijen zonder bedrijfseconomisch doel of tegenprestatie voor de ontvangen gelden. Ook waren op de bankrekeningen onduidelijke of oncontroleerbare transacties te zien met omschrijvingen die waarschijnlijk de werkelijke reden van de overschrijving verhulden. Daarnaast werden bedragen contant op de rekeningen gestort die daarna weer contant werden opgenomen of werden overgeboekt naar andere bankrekeningen van verdachten en derden. Vermoedelijk maakten ze daarbij ook gebruik van valse facturen. De FIOD vermoedt dat de overboekingen en contante stortingen een criminele herkomst hebben.

De onderzoeksteam vermoedt ook dat sprake is van aanzienlijk onverklaarbaar vermogen bij de verdachten. De inkomende en uitgaande transacties op rekeningen van verdachten en hun bezittingen staan niet in verhouding met de bij de Belastingdienst bekende inkomens. Uit het onderzoek van de FIOD komt verder naar voren dat de 42-jarige verdachte zich vermoedelijk ook schuldig heeft gemaakt aan het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting. Het precieze nadeel voor de Staat moet nader onderzoek uitwijzen.

Tijdens doorzoekingen in twaalf woningen en een bedrijfspand in Amsterdam, Badhoevedorp en Ommen is beslag gelegd op onroerende zaken, binnenlandse en buitenlandse bankrekeningen, cryptowallets, fysieke en digitale administratie, contant geld, meerdere telefoons, bankpassen, designergoederen, twee auto’s en een scooter.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie :

Op deze pagina