Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen in fraude met omzetbelasting

De FIOD heeft op 6 maart een 54-jarige man uit Arnhem aangehouden en op 7 maart een 29-jarige vrouw eveneens uit Arnhem. De vrouw wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en valsheid in geschrift. Ze worden beiden verdacht van witwassen. Tijdens de doorzoeking van de woning is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, alsook een auto en elektronica. Daarnaast is een grote hoeveelheid vermoedelijk valse merkkleding aangetroffen en inbeslaggenomen.

Het strafrechtelijke onderzoek is gestart na een melding van de Belastingdienst. De verdachte vrouw heeft voor haar eenmanszaak voorbelasting geclaimd en eveneens suppleties omzetbelasting ingediend voor in totaal ongeveer 400.000 euro. Er wordt nagenoeg geen verschuldigde omzetbelasting aangegeven. Het vermoeden is dat het bedrijf geen zakelijke uitgaven heeft gedaan, die de geclaimde voorbelasting kunnen onderbouwen en dat de vrouw valselijk opgemaakte suppleties heeft ingediend. De Belastingdienst heeft bijna 100.000 euro uitbetaald, dat vermoedelijk direct is uitgegeven aan privébestedingen, zoals een auto, die op naam van de verdachte man is gezet, elektronica en een dure bril.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :