Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhoudingen in belastingfraude

De FIOD heeft gisteren (dinsdag 8 november 2016) samen met de politie-eenheid Den Haag in een gezamenlijk onderzoek doorzoekingen gedaan in woningen en bedrijfspanden in Leiden en omgeving. Er zijn 4 mannen aangehouden die verdacht worden van opzettelijk onjuist indienen van aangiften omzetbelasting, valsheid in geschrifte en witwassen. De vermoedelijke fraude is gestart in 2011 en is mogelijk nog gaande. Naast administratie en computers zijn ook auto’s en geld in beslaggenomen.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na de resultaten van controles door de Belastingdienst. De 54-jarige hoofdverdachte wordt ervan verdacht voor zijn administratiekantoor te veel BTW terug te vragen van de Belastingdienst. De Belastingdienst zag tijdens de controles dat ook door cliënten van het administratiekantoor vermoedelijk te veel BTW werd teruggevraagd. Waarschijnlijk hebben alle verdachten opzettelijk onjuiste belastingaangiften gedaan, waardoor te weinig belasting is afgedragen. Uit onderzoek blijkt dat zowel de hoofdverdachte als zijn cliënten dit vermoedelijk hebben gedaan door onderling valse facturen naar elkaar te sturen. Drie mannen worden ervan verdacht de teruggevorderde BTW te hebben witgewassen.

Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat mensen juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt de Staat inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Categorie :