Aanhoudingen en doorzoekingen in witwasonderzoek
De FIOD heeft op woensdag 2 december drie verdachten uit Rotterdam aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen en de handel in verdovende middelen. Het gaat om twee mannen van 32 en 36 jaar en een 34-jarige vrouw. Ook hebben er doorzoekingen plaatsgevonden in twee woningen in Rotterdam. De vrouw is inmiddels vrijgelaten, maar is nog steeds verdachte in het onderzoek. De twee mannelijke verdachten zitten sinds 2 december vast. De raadkamer van de rechtbank heeft vandaag de voorlopige hechtenis van de twee verdachten met 90 dagen verlengd.
De 32-jarige verdachte werd half november door de Douane op Schiphol gecontroleerd. Hierbij bleek dat hij bijna 10.000 euro contant geld, een duur horloge en sieraden bij zich had. De Douane had een vermoeden van witwassen omdat de legale inkomsten van de man niet toereikend leken om onder andere zo’n groot bedrag aan contanten voorhanden te hebben. Na de melding werd de zaak overgedragen aan de FIOD. De verdachte werd aangehouden op verdenking van witwassen en na verhoor vrijgelaten.
Nader onderzoek van de FIOD naar de man deed vermoeden dat hij handelde in verdovende middelen. In de telefoon van verdachte werden onder andere foto’s en filmpjes aangetroffen van grote hoeveelheden contant geld en het uitpakken van verdovende middelen. De 36-jarige verdachte kwam nu ook in beeld.
Op 2 december heeft de FIOD twee woningen in Rotterdam doorzocht. Hierbij werd bijstand verleend door de Douane en de Koninklijke Marechaussee. Tijdens de doorzoekingen is beslag gelegd op ruim 128.000 euro contant geld, ruim 16 kilo cocaïne, diverse telefoons en een auto.
Het onderzoek staat onder leiding van het Arrondissementsparket Noord-Holland.
Aanpak witwassen prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.
Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261