Ga direct naar de inhoud

Aanhouding vanwege meerdere faillissementen

Publicatiedatum 01-12-2022, 14:49

De FIOD heeft op woensdag 30 november een 52-jarige man uit Uithoorn aangehouden vanwege faillissementsfraude. Een 36-jarige vrouw, uit dezelfde gemeente, wordt verdacht van witwassen. Er hebben meerdere doorzoekingen plaatsgevonden in Uithoorn en Mijdrecht. Er is beslag gelegd op onder andere digitale en fysieke administratie.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na meerdere aangiften van curatoren van faillissementsfraude. Uit onderzoek bleek dat de mannelijke verdachte als bestuurder betrokken bij was meerdere faillissementen. Ondanks de verzoeken van de curatoren verstrekte hij onder meer de gevraagde inlichtingen en administratie niet volledig.

De oorzaken van de faillissementen vertoonden volgens het onderzoeksteam opvallende gelijkenissen. Meerdere malen werden de bedrijfsactiviteiten van een failliete onderneming kort voor een faillissement overgeheveld naar de opvolgende vennootschap. Voor de overgenomen boedel werd niet betaald. Ook werden er structureel gelden onttrokken aan de boedels van de vennootschappen die de verdachte onder andere voor privédoeleinden gebruikte. Daardoor heeft hij meerdere schuldeisers van de faillissementen in hun verhaalsmogelijkheden benadeeld.

De vrouwelijke verdachte stond ook ingeschreven als bestuurder van een van de vennootschappen. Haar inschrijving moest waarschijnlijk de betrokkenheid verdoezelen van de medeverdachten verdachte, die volgens de FIOD de feitelijk leidinggevende was. Vermoedelijk verrichtte de vrouw geen werkzaamheden voor de vennootschap en werden de looninkomsten van de man uitgekeerd op rekening van de vrouw.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 - 50 100 261

Categorie: