Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhouding vanwege grootschalige beleggingsfraude

De FIOD heeft op dinsdag 11 april twee mensen aangehouden en een woning doorzocht vanwege grootschalige beleggingsfraude. Het gaat om een 26-jarige man en een 29-jarige vrouw uit Amsterdam. Het tweetal wordt verdacht van witwassen. De man wordt daarnaast verdacht van het zonder vergunning aanbieden van beleggingsdiensten en valsheid in geschrift. Er is beslag gelegd op de woning van de verdachten ter waarde van 7,5 miljoen. Tijdens de doorzoeking in de woning in Amsterdam is beslag gelegd op drie auto’s met een totale waarde van 700.000 euro, sierraden en kunst ter waarde van 1,5 miljoen euro, kleding en andere waardevolle spullen. De vrouw is na verhoor heengezonden. De man is voorgeleid aan de rechter-commissaris en is voor 14 dagen in bewaring gegaan.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na aangifte van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) tegen de man. De AFM vermoedde dat er sprake was van het verlenen van beleggingsdiensten zonder vergunning. Diverse banken hadden bij de AFM grote onverklaarbare overboekingen op de bankrekening van de verdachte gemeld. Volgens de banken duidden deze geldstromen op een zogenaamd piramidespel of ponzifraude, waarbij de inleg van de ene belegger als rendement wordt uitbetaald aan een andere belegger.

De FIOD heeft het vermoeden dat de verdachte in totaal circa 26 miljoen euro afhandig heeft gemaakt van beleggers en zich privé verrijkte want een deel van het geld werd uitgegeven aan een zeer luxe levensstijl van onder andere dure auto’s, sieraden, vakanties, kunst en huur van een privé-jets.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Gedupeerde van deze mogelijke beleggingsfraude kunnen zich melden bij de FIOD via: FIOD.meldpunt.fraude@belastingdienst.nl

Ter informatie!  Aanpak witwassen prioriteit

De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 05 - 50 100 261

Categorie :

Op deze pagina