Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding vanwege fraude met omzetbelasting

De FIOD heeft, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, op dinsdag 18 juni een aantal doorzoekingen verricht en daarbij een 72-jarige man uit Wassenaar aangehouden. De man wordt verdacht van het opzettelijk doen van onjuiste aangiften omzetbelasting en valsheid in geschrift. Zijn woning en een garagebox in Wassenaar evenals een bedrijfspand in Den Haag zijn doorzocht. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie.

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. De verdachte man is enig aandeelhouder en bestuurder van een vennootschap die zich presenteerde als een handelsonderneming in diverse goederen. Het vermoeden is ontstaan dat de man namens de onderneming teveel omzetbelasting heeft teruggevraagd. Ter onderbouwing van de aangiften zijn valse inkoopfacturen ingediend. Het totale nadeel voor de Staat wordt geschat op circa 900.000 euro.

De man heeft inmiddels bekend, daardoor kon het onderzoek snel worden afgerond. Vanwege de proceshouding van verdachte was het mogelijk om snel een zittingsdatum te plannen. De man is inmiddels heengezonden.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Belastingfraude kan systeem ondermijnen

De Belastingdienst moet erop kunnen vertrouwen dat burgers en bedrijven juiste belastingaangiften doen. Fraude kan het systeem ondermijnen. Door belastingfraude loopt Nederland inkomsten mis. Ook ondermijnt fraude het rechtvaardigheidsgevoel en het vertrouwen in de overheid. Daarom wordt het aangepakt.

Meer informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :