Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding in witwasonderzoek FIOD

De FIOD heeft gisteren een 42-jarige man uit de omgeving van Haarlem aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. Twee woningen in de omgeving van Haarlem en Amsterdam zijn doorzocht. Hierbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook is beslag gelegd op waardevolle spullen zoals een auto en diverse bankrekeningen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

De verdenking is dat de 42-jarige man crimineel verdiende gelden heeft witgewassen. Hij deed dit vermoedelijk via transacties met vastgoed. Het vastgoed werd overgedragen aan rechtspersonen waarvan verdachte vermoedelijk zelf de uiteindelijke eigenaar is. Daarnaast heeft verdachte tienduizenden euro’s contant geld uitgegeven, terwijl hij niet over inkomsten lijkt te beschikken die deze uitgaven kunnen verklaren.

Bij de actie hebben de FIOD en het OM samengewerkt met de Belastingdienst, politie en diverse gemeenten.

Aanpakken witwassen heeft prioriteit

Bij de aanpak van activiteiten die onze samenleving ondermijnen, zoals witwassen en fraude, wordt nauw samengewerkt door de hiervoor genoemde overheidsinstanties. De aanpak van witwassen heeft prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Bijstand Defensie

Defensie verleende bijstand met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Ook kan het zoekteam met speciale apparatuur verborgen ruimtes ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie.

Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204

Categorie :