Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding in onderzoek naar witwassen met cryptovaluta

Gisteren heeft de FIOD een 36-jarige man uit Tilburg aangehouden. Samen met een 28-jarige man uit Polen wordt hij verdacht van witwassen met cryptovaluta. Zijn woning en een pand in Tilburg zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de twee verdachte mannen gebruik maakten van prepaid cryptovaluta kaarten. Deze kaarten geven gebruikers de mogelijkheid om anoniem betalingen te verrichten en contante bedragen op te nemen. Volgens de inlogdata van de kaarten van verdachten werd voornamelijk ingelogd vanuit Polen. Contant geld werd echter opgenomen in Tilburg. Onderzoek moet uitwijzen hoe de verdachten aan hun vermogen zijn gekomen.

Het gebruik van deze cryptocurrencykaarten in combinatie met het contant opnemen van een hoog bedrag was aanleiding voor de witwasverdenking.

Eerder dit jaar is hebben de Poolse autoriteiten in een eigen onderzoek de 28-jarige verdachte aangehouden.

Aanpakken van witwassen heeft prioriteit
De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :