Ga direct naar de inhoud

Aanhouding in onderzoek naar overtreding sanctiewetgeving

Publicatiedatum 07-10-2022, 11:43

Op dinsdag 27 september heeft de FIOD een 55-jarige man uit het oosten van het land aangehouden. Hij wordt verdacht van overtreding van de Sanctiewet. De verdenking is dat de man in strijd met de handelsbeperkingen, als gevolg van de sanctiemaatregelen, goederen aan Rusland zou hebben geleverd, die ook voor militaire doeleinden gebruikt kunnen worden. Aanleiding voor het onderzoek is een melding van een bank aan de Financial Intelligence Unit (FIU).

Er is beslag gelegd op privé- en zakelijke bankrekeningen van de verdachte, de administratie en ook op een handelsvoorraad (elektronische) goederen. Het vermoeden is dat de verdachte onder andere microchips heeft geleverd aan bedrijven/entiteiten in Rusland. Deze microchips  kunnen eveneens worden gebruikt voor de productie van wapens. Bekend is dat de Russische wapenindustrie momenteel kampt met een ernstig tekort aan deze microchips. De verdachte heeft vermoedelijk bewust gedaan alsof deze goederen een andere bestemming hadden dan de feitelijke eindbestemming Rusland om zo de opgelegde sancties te omzeilen. Om deze leveringen te stoppen en nader onderzoek te doen naar het mogelijk strafbare handelen van verdachte heeft de FIOD ingegrepen.

Bij het onderzoek heeft de FIOD samengewerkt met de Douane en is ondersteuning verleend door Europol. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. 

De verdachte is op vrijdag 30 september j.l. door de rechter-commissaris in bewaring gesteld.

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie: