Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Aanhouding in onderzoek naar omzeiling sanctiewetgeving

Op 11 juli is een 41-jarige man uit Etten-Leur aangehouden. De man wordt verdacht van het omzeilen van de sanctiewetgeving tegen Rusland. Daarom is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie en de magazijnvoorraad van verdachte,  aangetroffen in zijn woning en zijn bedrijf in Moerdijk. Afgelopen vrijdag heeft de rechter-commissaris de verdachte voor veertien dagen in bewaring besteld.  

Het onderzoek is gestart na informatie van de Douane. De verdachte had een eenmanszaak die computeronderdelen exporteerde naar voornamelijk Rusland. Opmerkelijk is dat na inwerkingtreding van de nieuwe handelssancties tegen Rusland op 26 februari 2022 de export naar Rusland sterk afnam. Daarentegen nam de export naar uitwijklanden zoals Kazachstan, Kirgizië, Mongolië, Oezbekistan, Turkije en de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien juist sterk toe. Het opsporingsteam vermoedt dat de verdachte via uitwijklanden goederen exporteerde, die vervolgens alsnog in Rusland terechtkwamen. 

Ter informatie!  Overtreding sanctieregelingen strafbaar

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zijn er aanvullende sancties, waaronder financiële sancties, afgekondigd tegen Rusland en Belarus. Ook zijn beperkingen opgelegd met betrekking tot de levering van goederen aan Rusland. Overtreding van sanctieregelingen is strafbaar op basis van de Sanctiewet en de Wet op de economische delicten. De opsporing van overtreding van de financiële sancties is belegd bij de FIOD, onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie. De FIOD spoort personen en entiteiten op die proberen die sancties te omzeilen of die niet aan de sancties voldoen. De FIOD heeft echter niet de taak om gesanctioneerden of hun bezittingen te traceren en hun vermogen te bevriezen.  

Voor informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :

Op deze pagina