Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding in onderzoek naar btw-fraude met auto’s

De FIOD heeft gisteren een 26-jarige man aangehouden in Utrecht. Hij wordt verdacht van fraude met omzetbelasting en valsheid in geschrifte. Drie mannen van 38, 43 en 52 zijn eveneens verdachten in het onderzoek. Er zijn doorzoekingen gedaan in vijf woningen in Amsterdam, Koog aan de Zaan, IJmuiden, Utrecht en Maarssen, twee bedrijfspanden in Nieuwegein en Utrecht en een garagebox in Zaandam. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie.

De FIOD is het strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding van de Belastingdienst. De 26-jarige verdachte is eigenaar van een autobedrijf dat vermoedelijk bij de import van auto’s uit een Europees land gebruik heeft gemaakt van de 0%-omzetbelastingregeling voor ondernemers. Vervolgens heeft hij bij de (door)verkoop van de auto’s wel omzetbelasting in rekening gebracht, maar deze niet afgedragen. Om deze constructie te verbloemen is mogelijk gebruik gemaakt van katvangers en valse facturen. Vermoedelijk zijn de andere drie mannen katvangers. Mogelijk is voor minstens 120.000 euro te weinig omzetbelasting zijn afgedragen.

De Belastingdienst had nog een vordering op de 26-jarige man en heeft vier personenauto’s in beslaggenomen.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Btw-nadeel
Btw-fraude is maatschappelijk ontwrichtend en ondermijnt het belastingsysteem. Het is concurrentievervalsend en benadeelt niet alleen de eerlijke bedrijven, maar ook de belastingbetaler. Volgens het VAT Action Plan uit 2016 van de Europese Commissie bedraagt de schade van grensoverschrijdende btw-fraude € 50 miljard.

Informatie: Wietske Visser, 06 - 18 60 77 61

Categorie :