Aanhouding en doorzoekingen in onderzoek naar faciliteren corruptie
De FIOD heeft op 26 februari drie bedrijfspanden en drie woningen doorzocht in een strafrechtelijk onderzoek naar het faciliteren van buitenlands ambtelijke corruptie. Er is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. De FIOD heeft een 48-jarige man uit de omgeving van Leiden als verdachte aangehouden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.
Corruptiebetalingen via Nederland
Het vermoeden is dat Nederlandse vennootschappen op grote schaal het betalen van steekpenningen hebben gefaciliteerd. De steekpenningen werden betaald door het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht SA en waren vermoedelijk uiteindelijk bestemd voor buitenlandse ambtenaren en politieke partijen. Het gaat om minimaal 100 miljoen euro die op deze manier door het Nederlandse financiële stelsel is gestroomd.
Om de betalingen te verhullen, zijn structuren opgezet met Nederlandse vennootschappen. Ook is waarschijnlijk gebruik gemaakt van valse contracten en facturen om de geldstromen te onderbouwen. Vermoedelijk zijn de structuren opgezet en gefaciliteerd door Nederlandse betrokkenen uit de trust- en belastingadvieswereld.
Dit onderzoek vloeit voort uit het Braziliaanse “Car Wash-onderzoek” naar grootschalige corruptie.
Aanleiding strafrechtelijk onderzoek
Het onderzoek is gestart nadat een bank ongebruikelijke transacties had gemeld bij de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU). Ook vanuit de Belastingdienst kwamen signalen over de opgezette structuren.
Corruptiebestrijding belangrijk
Corruptie is het maken van misbruik van toevertrouwde macht en/of bevoegdheden voor persoonlijk gewin. Corruptie is er in alle soorten en maten, in verschillende branches en allerlei landen. Corruptiebestrijding is belangrijk omdat corruptie het vertrouwen van burgers in eerlijke handel ondermijnt en concurrentievervalsend werkt. Uiteindelijk betalen de klanten te veel voor producten en diensten, omdat de kosten voor corruptie terugverdiend moeten worden.
Signalen over corruptie worden bij de FIOD beoordeeld door het Anti Corruptie Centrum (ACC). Het ACC is ingericht naar aanleiding van de geïntensiveerde (inter)nationale aandacht voor corruptiebestrijding. Het ACC is een onderdeel van de FIOD en werkt nauw samen met andere organisaties zoals de FIU, Rijksrecherche en het Functioneel Parket.
Melden van ongebruikelijke transacties
De FIU is de instantie waar onder meer accountants, belastingadviseurs, trustkantoren en financiële dienstverleners ongebruikelijke transacties moeten melden. Deze zogenoemde poortwachters moeten melden op grond van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft). Met haar analyse van de gemelde ongebruikelijke transacties legt de FIU transacties en geldstromen bloot die te relateren zijn aan witwassen, financiering van terrorisme of onderliggende misdrijven. Nadat een transacties als verdacht is aangemerkt, kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.
Inlichtingen: Adriaan Ros, 06-1830 4204