Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

Aanhouding en doorzoeking in witwasonderzoek

Vandaag heeft de FIOD, in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke belastingfraude en witwassen, een doorzoeking gedaan in een woning en in 2 loodsen/veestallen in de omgeving van Maastricht. 1 van de 2 verdachten is aangehouden. Er is administratie en er zijn contante gelden in beslag genomen. Tevens is conservatoir beslag gelegd op diverse onroerende zaken en bankrekeningen, onder meer in België.

Verdenking

De verdenking is doen van onjuiste belastingaangiften en witwassen. Verdachten hebben gedurende vele jaren vermoedelijk omzet verzwegen en op een bankrekening in het buitenland gezet. Daarmee zijn vervolgens effecten aangekocht en verkocht. Vanaf medio 2006 tot heden is van deze buitenlandse bankrekening voor ruim 2 miljoen euro aan contanten opgenomen.

Inzet defensie

Defensie ondersteunde in deze zaak met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.

Categorie :