Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

5 aanhoudingen en miljoenen beslag in witwasonderzoek

Tijdens een internationale actiedag zijn gisteren 5 verdachten aangehouden. Er waren doorzoekingen op 6 locaties in Amsterdam en Tel Aviv. Ook is voor miljoenen beslag gelegd op onroerend goed en bankrekeningen.

Verdenkingen

Het onderzoek richt zich op een 64-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van witwassen en belastingfraude. Het vermoeden is dat hij via verhullende constructies met familie in het buitenland de beschikking heeft over vele miljoenen zonder dat daar legale inkomsten tegenover staan. Verdachte kocht van dit vermogen onder andere panden in de binnenstad van Amsterdam. Zijn 60-jarige vrouw wordt ook verdacht van belastingfraude en witwassen.

Daarnaast zijn nog 3 verdachten aangehouden in Amsterdam. Het zijn familieleden van de man en zij worden verdacht van witwassen.

Doorzoekingen en beslag

De FIOD deed doorzoekingen op 4 locaties in Amsterdam en er waren 2 doorzoekingen in Tel Aviv. Er is beslag gelegd op 3 panden in Amsterdam en op bankrekeningen in Nederland en Luxemburg.

Aanpak witwassen prioriteit

Het onderzoek is gestart na een signaal van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC); een samenwerkingsverband van verschillende overheidsdiensten. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven in staat om buiten het bereik van de opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten.

Voor informatie: Adriaan Ros, 06-18304204

Categorie :