Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

3 aanhoudingen in witwasonderzoek in Nieuwkuijk

De FIOD heeft gisteren 3 verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen. De FIOD doorzocht samen met de politie en de Belastingdienst 3 woningen in Nieuwkuijk, Tilburg en Bavel. Ook was er een doorzoeking in Hoogstraten in België.

De FIOD heeft beslag gelegd op een woning en digitale en papieren administratie. Verspreid in de woning werd 82 duizend euro contant geld gevonden dat ook in beslag is genomen.

Verdenkingen

In het onderzoek gaat het om de aankoop van een woning van ruim 7 ton door een stichting. Het vermoeden bestaat dat voor deze constructie is gekozen om crimineel geld te versluieren. Door de aankoop van het pand via deze constructie wordt het (crimineel) geld witgewassen.

Een 53-jarige verdachte wordt gezien als degene die de constructie heeft bedacht en opgezet. Een andere 53-jarige verdachte is bestuurder van de stichting die de woning heeft gekocht. Hij is de broer van een 43-jarige verdachte, die de vermoedelijk uiteindelijke eigenaar van de woning is.

Het onderzoek is gestart na een signaal van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC); een samenwerkingsverband van verschillende overheidsdiensten.

Witwassen werkt ondermijnend

Witwassen van crimineel verkregen gelden is strafbaar en witwassen werkt ondermijnend, omdat voor witwassen de financiële infrastructuur wordt gebruikt. De aanpak van witwassen heeft prioriteit bij de overheid, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Binnen de aanpak wordt nauw samengewerkt tussen OM, politie, FIOD, Financial Intelligence Unit Nederland en de verschillende RIEC’s. Naar aanleiding van de resultaten in dit onderzoek zullen andere partners onderzoeken of en waar zij kunnen handhaven.

voor informatie: Adriaan Ros, 06-18304204.

Categorie :

Op deze pagina