Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

2 verdachten aangehouden in onderzoek naar voetbalclub

De FIOD heeft vanochtend 2 verdachten aangehouden in een onderzoek naar het (deels) zwart verlonen van spelers van een voetbalclub in de hoofdklasse in een gemeente ten noorden van Amsterdam. Het nadeel voor de schatkist loopt vermoedelijk in de tonnen. De FIOD doorzoekt samen met de politie de kantine van de voetbalclub en 2 woningen in dezelfde gemeente.

Snelle promotie naar de hoofdklasse

De aangehouden verdachten zijn een bestuurslid van de voetbalclub en de voorzitter van de stichting die voor de voetbalclub de betalingen van de spelers doet. Het tweetal is in verzekering gesteld. Ze worden verdacht van (betrokkenheid bij) belastingfraude.

De club is in relatief korte tijd gepromoveerd naar de hoofdklasse. Een aantal spelers ontvangt (beperkt) salaris van de club, waarover de club ook loonbelasting betaalt. Het vermoeden is dat een aantal spelers in de jaren 2011 tot op heden daarnaast (een deel van) hun salaris zwart uitbetaald kreeg. Bij de doorzoeking van de kantine neemt de FIOD administratie en computers in beslag.

Bij de doorzoekingen van de woningen heeft de FIOD administratie, dure horloges en vermoedelijk verdovende middelen aangetroffen.

Samenwerking

In het onderzoek door de FIOD onder leiding van het Functioneel Parket is samengewerkt met de Belastingdienst, de gemeente en de politie.

Vals spel

Het zwart betalen van spelers is ernstig omdat zo niet alleen belasting wordt ontdoken, maar ook omdat deze geldstromen dan worden verhuld en de mogelijkheid ontbreekt om te controleren of de geldstromen een legale herkomst dan wel legale bestemming hebben.

Ook ontstaat door het zwart verlonen van spelers oneerlijk spel. Alle sportclubs moeten loonbelasting afdragen over het salaris en andere vergoedingen die zij aan hun spelers betalen. Er is sprake van concurrentievervalsing wanneer een club dat niet doet, want die club heeft dan minder kosten dan andere clubs die wel betalen. Dat is niet in het belang van een eerlijke competitie.

Categorie :

Op deze pagina