Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

19 aanhoudingen vanwege fraude met coronasubsidie

De FIOD heeft van 11 tot en met 20 maart in verschillende plaatsen in Nederland 19 mensen aanhoudingen in verband met fraude met coronasubsidie. Ze worden verdacht van het indienen van valse aanvragen Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Vermoedelijk is meer dan 1,25 miljoen euro subsidie ten onrechte uitgekeerd. In het onderzoek worden meer aanhoudingen niet uitgesloten.

Het strafrechtelijk onderzoek startte na een aangifte van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van een vermoeden van onjuiste digitale aanvragen TVL. Bij de aanvragen van de verdachten werden vermoedelijk opzettelijk valse documenten ingediend. De 19 verdachten, allen ondernemers, hadden de TVL aangifte vermoedelijk niet zelf ingediend. Ze werden benaderd door adviseurs, zogenaamde facilitators die de daadwerkelijke TVL-aanvragen met bijlagen hadden opgemaakt. Voor de ondernemers werd een veel hogere omzet opgegeven dan daadwerkelijk was behaald. Tegen deze facilitators was door de FIOD reeds een strafrechtelijk onderzoek opgestart.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ter informatie!  Tegemoetkoming Vaste Lasten

De TVL was bedoeld als tegemoetkoming voor ondernemers die als gevolg van de door de overheid ingestelde coronamaatregelen moeite hadden met het betalen van hun vaste lasten.

Voor informatie: Audrey Nijhof, 06 – 50 100 261
fiod.persvoorlichting@belastingdienst.nl

Categorie :