Ga direct naar de inhoud Ga direct naar de footer

Op deze pagina

12 aanhoudingen voor onlinehandel merkvervalste artikelen

De FIOD heeft in samenwerking met de Politie en de Douane de afgelopen 2 weken meerdere doorzoekingen gedaan in woningen en opslagplaatsen in Nederland. Het gaat om verschillende onderzoeken naar de onlinehandel in merkvervalste artikelen. Er zijn in totaal 12 verdachten aangehouden. Alle onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

In de onderzoeken lag de nadruk op onlineverkoop via social media zoals Facebook en Instagram en onlinehandelsplatforms zoals Alibaba/Aliexpres. Dit is een relatief nieuw fenomeen in de handel in merkvervalste artikelen. De verkoper hoeft nauwelijks voorraad aan te houden en de koper krijgt zijn bestelling direct vanuit het buitenland per post geleverd.

Doorzoekingen

De doorzoekingen vonden plaats door heel Nederland. Hierbij zijn bijna 3.500 stuks kleding, schoenen, tassen, parfums en horloges in beslag genomen. Er werd kleding gevonden van merken zoals Nike, Adidas, Philipp Plein, Kenzo, Parajumper, BALR en Canadian Goose. De verkoopwaarde wordt geschat op enkele tonnen. De omzet van de handelaren in de verschillende onderzoeken wordt geschat op vele honderdduizenden euro’s. De goederen worden vernietigd.

Verder is er beslag gelegd op ruim € 26.000 cash geld en bankrekeningen van verdachten. Bij de doorzoekingen zijn ook wapens zoals boksbeugels en stroomstootwapens aangetroffen.

Straffen en vervolgonderzoek

Alle verdachten zijn inmiddels heengezonden. 2 verdachten hebben door middel van een strafbeschikking al een taakstraf gekregen van 40 respectievelijk 160 uur. Hierbij werd ook een auto die van de opbrengsten was gekocht en werden de telefoons en de computer waarmee de handel werd gedreven, verbeurd verklaard.

De social media-accounts van alle verdachten worden offline gehaald. Dat betekent dat verdachten hun netwerk van soms wel meer dan 20.000 volgers kwijt zijn.

4 onderzoeken lopen nog. Meerdere doorzoekingen en aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Samenwerking met private partijen

In de onderzoeken hebben FIOD en Functioneel Parket nauw samengewerkt met andere (overheids)instanties en private partijen zoals merkenrechtbureaus en recherchebureaus. In een aantal gevallen was een aangifte door een van deze bureaus aanleiding om een onderzoek te starten.

De persoonsgegevens van de verdachten worden doorgegeven aan merkhouders, zodat zij mogelijk ook nog een civiele procedure kunnen starten tegen de verdachten. Daarnaast worden de persoonsgegevens, daar waar relevant, overgedragen aan andere instanties, zoals de Belastingdienst en uitkeringsinstanties.

Knock&talk

Naast de strafrechtelijke onderzoeken heeft de FIOD de afgelopen 2 weken ook bij diverse (ouders van) jeugdige aanbieders aangeklopt om ze te informeren over de onlinehandeltjes van hun kind en de consequenties die dit kan hebben voor hun toekomst. Het betreft hier veelal schoolgaande jongeren die in deze handel een leuke bijverdienste zien. De ouders en de aanbieders staan niet stil bij de risico’s van de onlinehandeltjes. Deze handel is strafbaar met een maximum gevangenisstraf van 4 jaar. Ook loop je het risico dat je betrokken raakt bij zware criminaliteit, die schuilgaat achter grootschalige handel in merkvervalste artikelen en een vermelding op je justitiële documentatie, 'je strafblad'.

Europol 'In our sites'

Vandaag maakte Europol bekende dat er met de actie 'In Our Sites' in 27 landen internetsites offline zijn gehaald. Het gaat totaal om meer dan 4.500 sites waarop merkvervalste goederen te koop werden aanboden. Tijdens de actie is samengewerkt met de lokale toezichthouders. Nederland heeft de actie van Europol ondersteund en informatie met Europol gedeeld.

Europol lanceert vandaag de campagne 'Don’t F ***/Fake Up'. Die campagne is bedoeld om burgers te informeren over de risico's van het online kopen van nepproducten.

Merkenfraude, gevaar gezondheid, veiligheid, strafblad

Merken zijn beschermd in Nederland. Het is verboden merkartikelen na te maken en het is niet toegestaan om in valse merkartikelen te handelen. Inbreuken op intellectuele eigendomsrechten zijn uitgegroeid tot een fenomeen met internationale dimensies. Dit heeft niet alleen ernstige economische gevolgen, het brengt ook de consumentenbescherming in het gedrang. Ook is aangetoond dat geld dat verdiend wordt met de handel in namaak wordt gebruikt voor de financiering van misdaad en criminele organisaties.

Merkvervalste goederen kunnen ook een gevaar opleveren voor de gezondheid. Denk hierbij aan het gebruik van parfums of cosmetica waar bij de productie giftige stoffen worden gebruikt of onhygiënisch wordt gewerkt. Daarnaast wordt het geld dat ermee verdiend wordt in veel gevallen witgewassen.

Handel in merkvervalste goederen kan een aantekening in de justitiële documentatie, 'het strafblad', opleveren waardoor je loopbaan ernstige schade op kan lopen. Het krijgen van een stageplaats of zelfs een baan kan hierdoor ernstig worden bemoeilijkt.

Categorie :